New Orleans Night in Odeon - Zwolle

New Orleans in Zwolle-facts

  • Op 13  september 2015 gaf Bowie twee workshops in Hattem volgens zijn RSME-aanpak: Rhythm, Sound & Motion-Experience.
  • Op 27 en 28 november 2015 begeleide Joseph Bowie vier talentvolle muzikanten en formeerde daarmee de talentband die op 29 november het voorprogramma verzorgde op het eerste Opoe's House of Music Event.
  • Op 29 november 2015 speelde Joseph Bowie in Zwolle, voor Opoe’s House of Music, samen met de Saskia Laroo Band

Joseph Bowie, in 1953 geboren in Saint Louis Missouri, is een Amerikaanse jazz-trombonist, multi-instrumentalist en zanger. Hij is leider van de free funk band Defunkt.

 

Bowie, een broer van de avant-garde-jazztrompettist Lester Bowie en saxofonist Byron Bowie leerde piano en conga's spelen, maar stapte later over op de trombone. Als jongen speelde hij onder meer met bluesmusici Albert King en Little Milton. Zijn muzikale loopbaan begon hij bij een muziekcollectief uit St. Louis Black Artist Group, waarmee hij twee jaar in Parijs verbleef. Hij was lid van de Human Arts Ensemble, eveneens een collectief uit St. Louis, en werkte met verschillende groepen van nog wave-saxofonist James Chance. Uit een van die groepen, James White and the Blacks, kwam rond 1978 de groep Defunkt voort. In de eerste helft van de jaren tachtig kampte Bowie met drugsproblemen en de groep was gedurende enkele jaren niet actief. Bowie ontdekte in die tijd het Boeddhisme. Rond 1986 was hij weer terug in de muziek en kwam hij met een nieuwe Defunkt, die sindsdien niet meer is weggeweest. Naast zijn werk met Defunkt was hij actief bij verschillende andere musici en groepen, zoals de Ethic Heritage Ensemble en de bigband van David Murray.

 

Bowie woont sinds 2003 in Nederland, in het plaatsje Gorinchem. In Nederland werkt hij samen met onder meer Hans Dulfer en POW Ensemble. Ook werkte hij bijvoorbeeld mee aan een album van Candy Dulfer uit 2009.