Jazzlegende voor ‘opoe’ naar Zwolle

Muziekreizen zijn voorbij, daarom organiseren Jan-Erik Barendsen en zijn moeder Opoe’s House of Music.

 

door Remco Regterschot

 

Ze maakten schitterende muziekreizen samen, moeder Hiske (88) en zoon Jan-Erik Barendsen (60). Tot haar lichaam en geest protesteerden. Omdat Mozes niet meer naar de berg kan, vond zoonlief een manier om de berg naar Mozes te laten komen. In het Zwolse theater Odeon is eind november Opoe’s House of Music, met als hoofdact funk- en jazzlegende Joe Bowie (62).

     Barendsen, voormalig directeur van het Nederlands Bakkerijmuseum, woont in een prachtig gerenoveerd, oud koetsiershuis in Hattem. Sinds zijn vader overleed, woont zijn moeder, die hij liefkozend ‘opoe’ noemt, in de linkervleugel ervan.

 

Led Zeppelin

‘Soms’, zegt Barendsen, ‘hoort mijn dochter tijdens het maken van haar huiswerk The Rolling Stones of Led Zeppelin hier vandaan uit de speakers knallen.’ De kwieke dader in kwestie knikt glimlachend ter bevestiging, zoals ze ook doet als haar zoon één van de vele anekdotes opdist of een dik fotoboek tevoorschijn tovert. Foto’s met dezelfde lach. Moeder en zoon in Afrikaanse kledij naast leden van een Masaistam, tussen Cubaanse muzikanten in Havana, genieten in Memphis en New Orleans of dansen op tangomuziek in Buenos Aires. Barendsen: ‘Dierbare herinneringen. We zijn beide dol op muziek en hebben mooie dingen beleefd, gezien en gehoord.” De reizen behoren echter tot het verleden. ‘Opoe is geen jonkie meer en op een gegeven moment werd het onverantwoord, het waren toch best intensieve ondernemingen.’ Zijn moeder: ‘Tja, je kunt niet meer alles zo goed als je ooit deed. Bovendien word ik een beetje vergeetachtig. Hoort bij het ouder worden, het is niet anders. Gelukkig ben ik een positief ingesteld mens.’

     Zoon Jan-Erik: ‘Vanuit de gedachte om iets moois te organiseren waar mijn moeder ook naartoe kan, kwam ik uit bij een thematisch evenement dat eens in de zoveel tijd kan worden georganiseerd. Waar liefhebbers op afkomen, grote artiesten kunnen spelen en waar jong talent baat bij heeft. Daar draait het immers om: elkaar inspireren, muziek doorgeven, het laten voortleven ervan.

    En zo ontstond Opoe’s House of Music. Een avondvullend programma met eten, swingen en muziek. De eerste editie is op zondag 29 november in de lobby en de Lommertzaal van Odeon, met als thema New Orleans Jazz. Voor volgende edities denkt Barendsen aan thema’s als Cuba, Memphis Blues, Motown Soul en Afrikaanse muziek. Voor de eerste editie van Opoe’s House of Music wist Barendsen de Amerikaanse jazz- en funklegende Joe Bowie te strikken. Bowie speelt om 20.30 uur samen met een talenten band en vanaf 21.30 uur met de Saskia Laroo Band. Opoe Hiske kan bijna niet wachten tot het zover is. ‘Schitterend toch, dat die man speciaal voor ons deze kant op komt.

Joseph ‘Joe’ Bowie maakte furore op de Trombone

Joseph ‘Joe’ Bowie komt uit een muzikale familie uit St. Louis, zijn broers Byron en Lester zijn saxofonist en trompettist. Zelf maakte hij furore op trombone. Bowie verhuisde naar New York en speelde onder anderen met James Brown, Miles Davis en Albert King waarna hij zijn eigen band begon: Defunkt. Met die band kwam hij altijd graag naar Nederland. ‘Vanwege de drugs.’ Toen Bowie dankzij zijn broer in de jaren tachtig afkickte van heroïne en Boeddhist werd, belandde hij alsnog in Nederland. Medio jaren negentig nam Defunkt tijdens een tournee een paar dagen pauze in Gorinchem. Daar liep Bowie zijn Nederlandse vrouw tegen het lijf met wie hij sinds 2003 in Gorinchem woont. Op 29 november is hij dus in Zwolle, voor Opoe’s House of Music.

 

Mensen die de hele avond willen bijwonen, inclusief ontvangst met een drankje en een diner in New Orleans Stijl, betalen 60 euro. Alleen de optredens: 25 euro.